economie

Implantare in Luxemburg

Filiala in Luxemburg

Spre deosebire de sucursala, filiala are propria sa personalitate juridica, distincta de cea a societatii mama. In plus, activitatea filialei poate fi identica sau diferita de cea a societatii mama.

O filiala luxemburgheza va lua adesea forma unei SA sau a unei SARL, a caror constituire implica, printre altele, un act notarial.

Capitalul minim al unei SA este de 31 000 EUR (liberat minim ¼) si de 12 500 EUR (liberat in intregime), pentru o SARL.

O filiala poate intra in faliment sau in lichidare. In acest caz, responsabilitatea societatii mama este angajata doar in raport cu aportul pe care aceasta l-a adus.

Filiala luxemburgheza este supusa acelorasi formalitati ca toate societatile luxemburgheze (publicare a situatiilor financiare anuale*, declaratii fiscale...), si trebuie, de asemenea, sa obtina o autorizare de functionare.

Sucursala in Luxemburg

Constituirea unei sucursale in Luxemburg se face prin inmatricularea documentelor de constituire, sub semnatura privata, la Registrul Comertului. Acestea vor fi publicate ulterior in « Memorial ».

O sucursala nu are capital propriu, nici personalitatea juridica proprie, distincta de cea a societatii principale, de care depinde. Prin urmare, ea nu poate intra in faliment sau in lichidare, fiind angajata responsabilitatea societatii straine principale.

Societatea straina care isi deschide o sucursala la Luxemburg, trebuie in principiu sa obtina o autorizare de functionare, pe langa Ministerul Claselor Mijlocii din Luxemburg.

Sucursala va fi reprezentata si condusa de catre un mandatar, supus aceluiasi regim de responsabilitate ca un administrator de societate.

 

* Totusi, in anumite cazuri specifice, anumite filiale pot fi scutite de depunerea situatiilor financiare la registrul de comert. Pentru mai multe informatii, puteti consulta « Précis de droit comptable » de Denis COLIN (Editia Legitech), pagina 158.