dreptul societăților comerciale

Filiala in dreptul fiscal

Avantaje 

Pe plan fiscal si contabil, filiala trebuie sa indeplineasca mai multe formalitati decat sucursala. Filiala trebuie sa numeasca un consiliu de administratie, sa convoace o adunare generala, sa aduca un aport de capital social, si chiar sa-si declare situatiile financiare anuale.

Totusi, filiala presupune si cateva avantaje :

  • Capitalul unei filiale poate fi deschis noilor investitori.
  • Exista posibilitatea de a repatria sau a distribui profitul net platind impozit mai mic sau chiar fara impozit pe dividende;
  • Nu exista impozit pe aportul de capital (sau alta taxa aferenta colectarii de capital) in cadrul Uniunii Europene;
  • Sumele facturate de catre o societate mama filialei sale sunt deductibile;
  • Cheltuielile de exploatare, dobanzile debitoare si redeventele varsate societatilor legate sunt deductibile daca acestea corespund unor prestatii furnizate efectiv si daca operatiile sunt facturate la pretul pietei.
  • O gestiune fiscala mai usoara si, in general, mai putin costisitoare intrucat filiala isi pastreaza posibilitatea de a alege daca sa-si distribuie sau nu rezultatul. In cazul unei sucursale aceasta distribuire se considera ca fiind sistematic efectuata.
  • Directiva Dobanzi Redevente din data de 3 iunie 2003 permite eliminarea totala a oricarei plati de la sursa de dobanzi sau redevente intre societatile legate (25% direct sau indirect) ale caror sedii se afla in Uniunea Europeana.

Un regim special : societatea mama - societatea fiica

Acest regim prezinta doua avantaje: 

  • Se evita astfel ca profitul filialei distribuit societatii mama sa fie supus unei duble impozitari in numele impozitului pe societate.
  • Permite eliminarea oricarei impozitari a sursei pentru dividendele provenind de la filiale.

Atunci cand se aplica acest regim special, si anume cand societatea mama are o participatie directa in societatea fiica in proportie de cel putin 25% veniturile filialelor dau drept la :

  • Exonerarea dividendelor primite, surplusului din lichidare si plusurilor de valoare din cesiune, in functie de natura, importanta si durata detinerii titlurilor de participare ;
  • Neimpozitarea sursei pentru dividendele distribuite intre societatile rezidente ale Uniunii Europene sau aplicarea de taxe conventionale reduse ;
  • Posibilitatea de a imputa profitului obtinut din alte activitati impozabile cheltuielile financiare superioare produselor din participari, minusurile de valoare din cesiunea titlurilor de participare si creditele fiscale straine.

Posibilitatea de a opta pentru acest regim special este anuala si nu necesita nicio declaratie speciala. Aceasta optiune rezulta din inscrierea dividendelor pe randul adecvat din tipizatele de declaratii.

Ea trebuie sa fie exercitata pentru totalitatea produselor primite de la aceeasi filiala, dar alegerea poate varia de la o filiala la alta.

Totusi, regimul de grup cu integrare fiscala a redus interesul pentru regimul societate mama-filiala.

Regimul de integrare fiscala

Acest regim permite unei societati mama sa fie ea singura platitoare a impozitului pe societate pentru rezultatul realizat de grup in ansamblul lui, grup pe care aceasta il formeaza impreuna cu societatile in cadrul carora detine, direct sau indirect, 95% din capital pe parcursul a cel putin un exercitiu.

Acest regim destul de complex poate fi ales de oricare societate supusa impozitului pe societate, indiferent de obiectul de activitate.

El permite o compensare integrala a rezultatelor pozitive sau negative din cadrul grupului fiscal.

Grupul poate fi format din societatea mama si una sau mai multe din societatile in cadrul carora aceasta detine direct sau indirect cel putin 95% din capital, acolo unde societatile intermediare sunt ele insele membre ale grupului. Acest procentaj de cel putin 95% trebuie mentinut cel putin un exercitiu financiar.

Aplicarea regimului de integrare fiscala este rezultatul unei optiuni a societatii mama la care se angajeaza pe parcursul a cinci exercitii. Aceasta optiune trebuie facuta la inceputul primului exercitiu de la care se aplica regimul. Optiunea trebuie notificata serviciului/directiei de impozite de care apartine societatea mama. Optiunea trebuie insotita si de acordul formal al filialelor integrate.