economie

Implantare in Bulgaria

Filiala in Bulgaria

O filiala este o societate de drept bulgar ale carei actiuni (sau parti sociale) sunt detinute, in parte sau in totalitate, de catre o alta societate (bulgara sau straina), denumita societatea-mama.

O filiala se inmatriculeaza in ziua in care se depun documentele la Registrul Comertului, cu conditia sa fi reunit (si, dupa caz, tradus) toate documentele cerute in ceea ce ii priveste pe actionari (sau asociati) si administratori.

Formele juridice cele mai intalnite sunt: societatea cu raspundere limitata (OOD), echivalentul SRL-ului, si societatea pe actiuni (AD), asemanatoare cu SA.

Capitalul minim este de 1 EUR pentru o OOD (SRL) sau o EOOD (EURL) si de 25 000 EUR pentru o AD (SA).

Numarul de asociati este de minim 1 pentru o EOOD (EURL), 2 pentru o OOD (SRL), 1 pentru EAD (societate anonima unipersonala) si de 2 pentru AD (SA).

Anumite documente necesare la constituirea filialei trebuie semnate la notar (diferitele declaratii si specimenul de semnatura a administratorului).

Nu exista conditii impuse in ceea ce priveste resedinta sau nationalitatea actionarilor (sau asociatilor) si administratorilor societatilor bulgare.

Sucursala in Bulgaria

Potrivit legislatiei bulgare, orice societate straina care desfasoara o activitate comerciala in tara sa de origine, poate constitui o sucursala in Bulgaria. Sucursala depinde de societatea straina fondatoare. Ea nu dobandeste personalitate juridica, are in schimb propriul sediu, administratori sau proprietate. La fel ca o societate de sine statatoare, o sucursala este obligata sa-si organizeze contabilitatea proprie, si sa-si depuna situatiile financiare anuale.

O sucursala nu are capital propriu.

Inregistrarea unei sucursale la Registrul Comertului se face fie de catre reprezentantii societatii fondatoare, fie de catre o persoana care are o procura din partea acestora. Sucursala va fi inmatriculata la Registrul Comertului in aceeasi zi in care se depun documentele.