economie

Implantare in Franta

Filiale in Franta

Crearea unei filiale in Franta este o operatiune destul de simpla, chiar daca se recomanda asistenta unui consilier juridic specializat.

Capitalul social minim pentru societatea cu raspundere limitata este de 1 euro, iar pentru societatea pe actiuni de 37 000 euro.

Numarul asociatilor va fi de minim 1 in cazul societatii unipersonale cu raspundere limitata (EURL), 2 pentru o SRL (SARL) si 7 pentru o SA.

Constituirea se va face printr-un act notarial sau sub semnatura privata. Cererea de inmatriculare va fi facuta catre Centrul de Formalitati pentru Intreprinderi (CFE).

Acest birou unic permite intocmirea tuturor declaratiilor intr-un singur loc, intr-un singur document.

Acesta transmite diversele documente componente ale dosarului la organismele competente : grefa tribunalului, INSSE, serviciile fiscale, casa de asigurari de sanatate, CAS, biroul de somaj (ASSEDIC), agentia pentru ocuparea fortei de munca (URSSAF), ITM.

In principiu, dosarul este validat si tratat in termen de o zi de la receptia lui de catre grefa.

In general, termenul pentru inregistrarea societatii la Registrul Comertului si Societatilor este de aproximativ doua saptamani.

Filiala este supusa tuturor prevederilor dreptului francez (dreptul societatilor, dreptul muncii, contabilitatii ...).

Sucursale in Franta

Crearea unei sucursale nu presupune indeplinirea unui numar mare de formalitati :

  • Depunerea unei declaratii de investitie directa la Ministerul Economiei si Finantelor ;
  • Obtinerea unei autorizari speciale de exercitare.

Daca directorul responsabil de sucursala este de nationalitate straina, acesta trebuie sa faca dovada posesiei autorizarii speciale de exercitare.

Totusi, acest document nu este cerut in cazul cetatenilor statelor membre ale UE si al strainilor titulari de carti de rezident.

Autorizarea speciala de exercitare trebuie obtinuta de la Prefectura departamentului in care societatea isi exercita activitatea.

  • Orice societate comerciala al carei sediu este in strainatate si care isi deschide un prim sediu in Franta trebuie sa depuna la Tribunalul de Comert al localitatii de implantare doua copii legalizate traduse in franceza dupa statutul societatii valabil la data depunerii acestuia.
  • Societatea trebuie, de asemenea, sa depuna si toate documentele de identitate necesare apartinand reprezentantului legal al acestei sucursale in Franta. 
  • Orice societate comerciala al carei sediu este in strainatate si care isi deschide un prim sediu in Franta trebuie, intr-un termen de 15 zile de la data deschiderii, sa ceara inregistrarea la Registrul Comertului.

In sprijinul acestei cereri, se vor furniza documentele enumerate mai sus (statutul, autorizarea speciala...) si un document care sa ateste dreptul de folosinta asupra sediului (titlu de proprietate, contract de inchiriere...)