economie

Implantare in Germania

Filiala in Germania

Termenul mediu de creare a unei filiale in Germania este in general de doua saptamani, insa se poate ajunge si la sase luni.

Modalitatile de creare a unei filiale sunt destul de anevoioase, intrucat acestea presupun numeroase autorizatii si cercetari prealabile.

Numarul minim de asociati pentru o SRL (GmbH) este de 2 iar pentru o SA (AG) este de 7.

Capitalul minim este de 25 000 euro pentru o GmbH si de 50 000 euro pentru o AG.

Redactarea actelor constitutive se face la notar si trebuie urmata de o verificare a anterioritatii denumirii sociale a filialei la tribunalul (Amstgericht) localitatii de implantare a societatii.

Dosarul trebuie sa fie acceptat de camera de comert si inregistrat de judecatorul tribunalului.

In ceea ce priveste inregistrarea societatii la Registrul Comertului si Societatilor, cu toate ca a fost creat un organism echivalent cu Centrul de Formalitati pentru Intreprinderile Franceze (Gewerbeamt), este de preferat ca fondatorul societatii sa intre in contact direct cu fiecare organism in parte intrucat acest birou unic nu il va scuti de obstacolele birocratice. Filiala dobandeste personalitate juridica doar incepand cu data inmatricularii.

Sucursale in Germania

Sucursala reprezinta solutia cea mai simpla pentru o societate care doreste sa se implanteze in Germania, fara a crea o noua societate.

Exista doua tipuri de sucursale in Germania :

  • Sucursala fara autonomie :

Corespondentul acestui tip de sucursala este biroul de reprezentare. Este un simplu « post de observare » care faciliteaza stabilirea de contacte la fata locului, asigurarea publicitatii, furnizarea de informatii despre piata, etc. Acestui tip de sucursala ii este interzisa orice activitate comerciala.

Acest tip de sucursala trebuie inscrisa doar la Gewerbeamt (Oficiul Comertului) care, in localitatile de talie mica se regaseste in general pe langa administratia locala (Ordnungsamt).

Sucursala fara autonomie este inregistrata inca de la inscriere. Fondatorul va intra in posesia documentelor oficiale intr-un termen de 10 zile de la data inscrierii.

  • Sucursala autonoma :

Este o entitate secundara. Poate desfasura o activitate comerciala si faciliteaza astfel relatiile cu clientela. Neavand nicio autonomie juridica, sucursala autonoma actioneaza totusi in numele si pentru societatea mama.

Ea trebuie inregistrata la registrul comertului si societatilor de pe langa tribunalul competent (Amtsgericht) precum si la Gewerbeamt (Oficiul Comertului). Termenul de constituire variaza intre patru si opt saptamani.