dreptul societăților comerciale

ÎnfiinȚarea unei societĂȚi româneȘti fĂrĂ a fi necesarĂ deplasarea în România

LPG ÎN ROMÂNIA OFERĂ POSIBILITATEA CONSTITUIRII de societăți ROMÂNEȘTI PRIN CORESPONDENȚĂ PRIN intermediul procurilor

Cel mai simplu mod de a proceda la înființarea unei societăți în România este, desigur, ca fondatorii să se deplaseze și să vină fizic în România pentru a efectua formalitățile de înmatriculare (registrul comerțului, deschiderea conturilor bancare, etc ...) la fața locului în România.

Dar uneori se dovedește a fi complicat și pentru cei care au dificultăți în planificarea unei astfel de călătorii în România, biroul LPG din România a conceput o procedură completă care permite înființarea unei societăți românești (indiferent dacă este SRL sau SA) la distanță, prin corespondență prin intermediul procurilor.

Este de fapt un set complet de procuri care este pus în aplicare și care permite personalului LPG România să acționeze în numele fondatorilor societății românești înființate la administrații, diverse instituții precum registrul comerțului, de exemplu, și, de asemenea, la bancă, prin deschiderea unui cont bancar pentru depunerea și blocarea capitalului social.

Procesul începe concret cu redactarea documentelor precum actele constitutive, procurile, formulare etc. plecând de la datele societății care urmează să fie constituită, cum ar fi de exemplu:

  • Denumirea
  • Obiectul social
  • Capitalul
  • Sediul social
  • Identitatea administratorului Distribuirea capitalului între asociați
  • Etc ...

Aceste documente vor fi apoi trimise fondatorilor companiei care vor trebui pur și simplu să le semneze și apoi să le returneze la biroul GPL din România care va îndeplini toate formalitățile de înmatriculare a societății românești la registrul comerțului și la administrațiile din România.

În timp ce unele documente pot fi semnate sub semnătură privată, alte documente trebuie, în schimb, să fie semnate în fața unui notar (care trebuie să parcurgă procedura de autentificare a documentelor și nu numai recunoașterea semnăturii) în țara în care se află fondatorii la momentul semnării.

Această semnătură notarială va fi, în principiu, suficientă (acest lucru va fi cazul în special atunci când semnătura are loc în Franța), dar pentru anumite țări (precum Luxemburg, Spania etc.), semnătura notarială trebuie, de asemenea, să fie prevăzută cu apostilă și acest lucru va prelungi procedura cu încă câteva zile.

Documentele care vor necesita o semnătură în fața unui notar sunt în mod sintetic:

  • Procură pentru registrul comerțului și pentru deschiderea contului de depunere a capitalului
  • Procură pentru înregistrarea electronică a declarațiilor fiscale și sociale
  • Declarația sau declarațiile asociatului/asociaților
  • Declarația administratorului
  • Specimenul de semnătură al administratorului

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, în ceea ce privește formalitățile bancare, procura poate fi utilizată numai pentru deschiderea contului de depunere și blocare, dar nu va permite deschiderea conturilor bancare curente ale societății. Organizația bancară română obligă într-adevăr banca să se întâlnească cel puțin o dată cu directorii societății și, prin urmare, va fi necesară o călătorie în România pentru a finaliza deschiderea conturilor bancare curente ale societății.

În acest sens, trebuie avut în vedere și faptul că băncile române vor solicita clientului lor să aibă o carte de identitate (valabilă) și nu se vor mulțumi doar cu un pașaport (nici măcar în curs de valabilitate) pentru a continua cu formalitățile legate de deschiderea (sau funcționarea) contului bancar al companiei.