economie

Cluj: Silicon Valley din România

CLUJ: Silicon Valley din România

Regiunea Cluj, Cluj-Napoca după numele său complet (pe care vorbitorii francezi o pronunță clouge), cunoaște o dezvoltare economică deosebit de rapidă, stimulată de investiții străine masive.

Atât de mult încât regiunea Clujului este în curs de a deveni² una dintre cele mai active din Europa, cu un PIB pe cap de locuitor de aproape 11.000 EURO pe an, rivalizând cu cel al celor mai dezvoltate regiuni ale Europei.

Acest succes nu a fost negat de câțiva ani și mulți clienți ai LPG România au ales deja această regiune pentru a investi (industrie, IT, prelucrarea datelor etc.).

 

Ce atrage investitorii la Cluj?

Clujul beneficiază în primul rând de o locație geografică favorabilă, cu acces direct la rețeaua de autostrăzi directe către Europa: Budapesta, Viena etc.

Bucureștiul încă nu este conectat la capitalele europene printr-o rețea de autostrăzi, este nevoie de aproape o zi în plus cu camionul (mai ales iarna) cu trecerea Carpaților pentru a ajunge în Franța sau Germania din București decât din Cluj.

Clujul beneficiază, de asemenea, de centre de instruire și universități excelente care oferă forța de muncă și talentul de care au nevoie companiile: acest oraș de 400.000 de locuitori are aproape 100.000 de studenți și găzduiește aproximativ zece universități, inclusiv faimoasa Universitate Babeș Bolyai (economie, drept, economie .. .), care reunește singură 50.000 de studenți și care a fost clasată ca cea mai bună universitate din România de Times Higher Education.

 

Cluj, orașul în care merită să trăiești

Investitorii străini nu sunt singurii care sunt atrași de Cluj. Locuitorii României sunt de asemenea numeroși care doresc să locuiască acolo și puțini sunt cei care părăsesc orașul și regiunea, chiar și pentru a emigra în străinătate: calitatea vieții, dinamism economic etc.

Procedând astfel, regiunea Cluj este mai puțin marcată de fenomenul declinului demografic datorat fenomenului de emigrație economică către restul Europei, care golește treptat România de forțele sale vitale. Iar actorii economici au numai de câștigat aici cu facilități de recrutare mai evidente în regiunea Cluj decât în ​​restul României.