economie

Nivelul salariilor din România : salariul mediu

Nivelul salariilor din România : salariul mediu

Salariul mediu net în România se ridică la 850 € în 2023, o creștere de 25% față de 2019 și chiar de 100% față de 2015, deoarece acest salariu mediu era atunci în jur de 425 de euro net.

Putem observa imediat că salariul mediu practicat în România este semnificativ mai mare decât salariul minim net de 400 €.

Cu toate acestea, această medie națională arată disparități sectoriale și regionale semnificative.

 

Variații de sector

Salariile nete în serviciul public sunt, în medie, semnificativ mai mari (cu 20% peste medie) decât în sectorul privat (cu 15% sub medie).

În cadrul sectorului privat în sine, există o variabilitate semnificativă, cu salarii medii ridicate în IT, de exemplu (aproximativ 2.000 EUR net pe lună) sau în profesiile financiare/bancare/asigurări (aproximativ 1.700 EUR pe lună) și salarii medii scăzute în sectorul textil (aproximativ 500 EUR net pe lună).

 

Variații regionale

Bucuresti si aglomeratia sa

Salariul mediu net în București se ridică la 920 EUR pe lună.

Nivelul ridicat al salariului mediu în București în comparație cu nivelul salariilor din România în ansamblu se explică prin faptul că în București sunt concentrate cele mai bine plătite locuri de muncă (cu în special prezența a numeroase sedii și locuri de muncă) în domeniul serviciilor de mare valoare adăugată precum IT, servicii bancare, asigurări de exemplu) precum și multe locuri de muncă publice, care am văzut că sunt, în medie, mai bine plătite decât locurile de muncă din sectorul privat.

Salariile rămân ridicate și în jurul Bucureștiului, cu un salariu mediu net de 720 în județul Ilfov (învecinat cu Bucureștiul).

Regiunea Transilvaniei

Salariile in regiunea Transilvaniei (judetele Cluj, Timis, Sibiu, Brasov, Mures, Prahova, Arad) sunt semnificativ mai mari decat in restul tarii cu un salariu mediu de 700 EUR net pe luna si chiar o medie de 850 EUR net. pe lună în judeţul Cluj.

Aceste niveluri salariale ridicate se explică prin existența unei țesături industriale dense, care prosperă datorită proximității geografice a Ungariei (poarta de intrare în UE) și prezenței marilor universități.

Regiunile Pitesti si Constanta

Arges, departamentul in care se afla orasul Pitesti (unde se afla fabricile Dacia, de exemplu) si departamentul Constanta au ambele o caracteristica comuna: in timp ce aceste departamente se aflau, la inceputul anilor 2010, printre departamentele in care salariile au fost cele mai mari din țară (la același nivel ca în Transilvania), aceste departamente se află acum la mijlocul clasamentului (cu un salariu mediu net de aproximativ 620 € pe lună), deoarece salariile au progresat mai lent acolo decât în rest a Romaniei.

Regiunea Moldovei din România

În timp ce regiunea Moldovei a României a fost una dintre cele mai sărace din România, salariile au crescut în această regiune mai repede decât în restul țării, astfel că regiunea Moldovei a României se apropie acum de media națională (în afara Bucureștiului) cu un salariu mediu net de în jur de 560 de euro pe lună în departamentele Vaslui, Vrancea, Neamţ şi Suceava, şi mai mult cu departamentul Botoşani care este în avans cu un salariu mediu net care ajunge acum la 600 de euro pe lună. Departamentele Iași și Galați se descurcă foarte bine cu un salariu mediu net de 650 de euro pe lună în departamentul Galați și chiar 700 de euro pe lună în cel din Iași, datorită sectorului industrial al acestor departamente (de exemplu în siderurgie) și universitățile lor importante.

Salariu mediu in sudul Romaniei

Cu exceptia regiunii Bucuresti, Prohova (departamentul orasului Ploiesti), Arges (departamentul orasului Pitesti) si Dolj (departamentul fermecatorului oras Craiova) cu salarii medii nete de aproximativ 620 euro pe luna, arcul sudic al României înregistrează salarii medii care sunt net sub media națională. Astfel, de exemplu, salariul mediu net în departamentul Teleorman este de doar 530 EUR pe lună, iar în jur de 560 EUR în departamentele Vâlcea, Brăila, Iamolița, Dâmbovița, Buzău, sau Caraș-Severin, cu progrese foarte bune în departamentul Călărași unde salariul mediu net ajunge acum la 600 € pe lună

Această slăbiciune față de media națională își găsește o parte din explicația în caracterul preponderent agricol al acestor departamente.

Salariul mediu în regiunea de nord a României

Același lucru este valabil și pentru regiunea de nord a României, de asemenea orientată în mod esențial spre agricultură, unde găsim unele dintre cele mai mici salarii din România: salariul mediu net în departamentele Maramureș, Harghita și Bistrița-Năsăud unde salariul mediu net este doar în jur de 540 de euro pe lună, cu însă o progresie bună în departamentele Salaj și Bihor unde salariul mediu net ajunge acum la 580 de euro pe lună.

 


Sursa: INS (Institutul National de Statistica) - Articol redactat pe baza datelor statistice de la inceputul lunii ianuarie 2023 - Salariile descrise se inteleg ca salariile medii nete convertite si rotunjite in EUR.