economie

Nivelul salariilor din România: salariul mediu

NIVELUL SALARIILOR ÎN ROMÂNIA: SALARIUL MEDIU

Salariul mediu în România se ridică la 680 EURO net în 2019, o creștere de 15% față de 2018 și chiar o creștere de 60% față de 2015, deoarece acest salariu mediu a fost stabilit apoi la aproximativ 425 EURO net.

Cu toate acestea, această medie națională are diferențe semnificative (i) sectoriale pe de o parte și (ii) regionale pe de altă parte.

 

VARIAȚIILE SECTORIALE

Salariile nete în sectorul public sunt, în medie, semnificativ mai mari (în medie 830 EURO net lunar) decât în ​​sectorul privat (în medie 570 EURO net lunar).

Chiar și în sectorul privat în sine, există o variabilitate semnificativă cu salarii medii mari în IT, de exemplu (aproximativ 1.500 EURO net pe lună) și salarii medii mici în sectorul textil (aproximativ 380 EURO net pe luna).

 

VARIAȚIILE REGIONALE

București și suburbiile sale

Salariul mediu net în București este de 830 EURO pe lună.

Nivelul ridicat al salariului mediu în București comparativ cu nivelul salariilor din România în ansamblu se explică prin faptul că în București se concentrează cele mai bine plătite locuri de muncă (în special prezența a numeroase sedii centrale de companii și locurile de muncă din domeniul serviciilor cu valoare adăugată ridicată, cum ar fi IT, servicii bancare, asigurări, de exemplu), precum și multe locuri de muncă publice, pe care am văzut că sunt, în medie, mai bine plătite decât locurile de muncă din sectorul privat.

Salariile rămân, de asemenea, ridicate în vecinătatea Bucureștiului, cu un salariu mediu net de 700 EURO în județul Ilfov (limitrof cu Bucureștiul).

Regiunea Transilvaniei

Salariile din regiunea Transilvaniei (județele Cluj, Timiș, Sibiu, Brașov, Mureș, Prahova, Arad) sunt semnificativ mai mari decât în ​​restul țării, cu un salariu mediu de 650 EURO net pe lună și chiar o medie de 740 EURO net pe lună în județul Cluj.

Aceste niveluri salariale ridicate se explică prin existența unei rețele industriale dense care prosperă datorită apropierii geografice a Ungariei (poarta de intrare în UE) și a prezenței marilor universități.

Regiunile Pitești și Constanța

Argeș, județul în care se află orașul Pitești (unde sunt fabricile Dacia, de exemplu) și județul Constanța au ambele o caracteristică comună: în timp ce aceste județe erau, la începutul anilor 2010, printre județele în care salariile erau printre cele mai mari din țară (la același nivel ca în Transilvania), aceste județe se află acum în mijlocul tabloului (cu un salariu mediu net de aproximativ 580 EURO pe lună), deoarece salariile aici au progresat mai încet decât în ​​restul României.

Regiunea moldovenească a României

Dimpotrivă, în timp ce regiunea moldovenească a României era una dintre cele mai sărace din România, salariile au crescut în această regiune mai rapid decât în ​​restul țării, astfel încât regiunea moldovenească a României se apropie de media națională (cu un salariu mediu net de 550 EURO pe lună în județele Vaslui, Neamț și Botoșani), deși trebuie admis că Vrancea și Suceava sunt încă puțin în urmă pentru moment (cu salarii medii nete de aproximativ 520 EURO pe lună). Județele Iași și Galați, la rândul lor, se descurcă foarte bine cu un salariu mediu net de 620 EURO pe lună în județul Galați și chiar 650 EURO pe lună în județul Iași, datorită rețelei industriale a acestor județe (de exemplu în industria siderurgică) și a universităților lor importante.

Media salariilor în sudul României

Cu excepția regiunii București, Prahova (județul orașului Ploiești), Argeș (județul orașului Pitești) și Dolj (județul fermecătorului oraș Craiova), arcul sudic al României înregistrează mediile de salarii semnificativ mai mici decât media națională. Deci, de exemplu, salariul mediu net în județul Teleorman este de doar 500 EURO pe lună și în jur de 530 EURO în județele Vâlcea, Brăila, Ialomița, Hunedoara, Călărași sau Caraș-Severin.

Această slăbiciune în comparație cu media națională găsește o parte din explicația sa în caracterul preponderent agricol al acestor județe.

Salariul mediu în regiunea de nord a României

Același lucru este valabil și pentru regiunea de nord a României, care este, de asemenea, orientată în esență către agricultură, unde salariile sunt printre cele mai mici din România: salariile medii nete din județele Maramureș, Bihor, Harghita și Bistrița-Năsăud sunt în jur de 520 EURO pe lună.

 

 

Sursă: INS (Institutul Național de Statistică) - Articol scris pe baza datelor din 2019 - Salariile descrise se înțeleg ca salariile medii nete convertite și rotunjite în EURO.