fiscalitate societati comerciale

Înființarea unei companii în România

Înființarea unei companii

ÎNFIINȚAREA UNEI SOCIETĂȚI ÎN ROMÂNIA

Înființarea unei societăți în România are multe avantaje, atât în ceea ce privește abundența forței de muncă calificate pe care țara o oferă, cât și pentru atractivitatea sa fiscală, cu una dintre cele mai mici rate de impozitare pe profit din Europa, la o rată de 16% din profit (sau 1% din venit, după caz).

ALEGEREA FORMEI DE SOCIETATE

Societate pe acțiuni (SA) și Societate cu răspundere limitată (SRL)sunt cele două forme de obicei alese de antreprenorii care doresc să înființeze o societate în România.

Procesul de înființare a unei societăți în România începe cu alegerea denumirii, identificarea unui sediu social și deschiderea unui cont bancar într-o bancă românească pentru depunerea de capital. Odată ce capitalul este depus în bancă, asociații (sau acționarii) trebuie să aibă actele constitutive ale societății lor române (SA sau SRL) depuse la registrul comerțului și astfel să obțină înregistrarea lor în registrul comerțului din România. Apoi, va fi necesar să procedați la înmatriculările fiscale și la înscrierea la Inspecția Muncii dacă este planificată angajarea salariaților.

Capitalul social al unei Societăți pe acțiuni românești (SA) este de cel puțin 90.000 RON (aproximativ 21.000 EURO) și poate fi plătit până la 30% numai în momentul constituirii, cu condiția ca restul de 70% să fie plătit în termen de 12 luni după înscrierea la registrul comerțului.

Capitalul social al unei Societăți cu răspundere limitată din România (SRL) este de numai 200 RON (aproximativ 45 EURO).

Observația statistică a înființării de companii în România arată că antreprenorii preferă în mod clar forma SRL decât cea a SA, probabil pentru că:

  • Societatea pe acțiuni (SA) necesită numirea a trei auditori (și 1 adjunct), în timp ce SRL-ul românesc nu necesită în principiu prezența unui auditor.
  • Societatea pe acțiuni (SA) presupune prezența a cel puțin doi acționari, în timp ce un SRL poate fi în principiu format dintr-un singur asociat.

REGIMUL FISCAL AL COMPANIILOR ROMÂNE

Societățile românești cu cifra de afaceri anuală mai mică de 1.000.000 EURO nu sunt supuse impozitului pe profit, ci plătesc în schimb impozit pe venit ca microîntreprinderi în valoare de:

- 3% din venitul lor dacă nu angajează niciun salariat;

- 1% din venitul lor dacă angajează cel puțin un salariat;

Pe de altă parte, dacă cifra de afaceri este mai mare de 1.000.000 EURO sau dacă au optat pentru acest regim, companiile nu mai plătesc impozitul pe venit ca microîntreprinderi, ci un impozit egal cu 16% din profitul lor (rețineți că IS se plătește în avans în fiecare trimestru).

ÎNREGISTRARE IN SCOPURI DE TVA

Înregistrarea în scopuri de TVA a societăților românești este obligatorie pentru toate companiile cu o cifră de afaceri anuală mai mare de 300.000 RON (aproximativ 65.000 EURO) și rămâne opțională pentru toate cele cu o cifră de afaceri mai mică de 65.000 EURO pe an.

Atunci când este opțională, înregistrarea în scopuri de TVA permite companiilor să deducă TVA pentru achizițiile pe care le fac, dar le cere să perceapă TVA pentru produsele sau serviciile pe care le facturează.

Companiile românești care efectuează tranzacții intracomunitare (achiziție, livrări, servicii) trebuie să solicite, de asemenea, un număr de TVA intracomunitar românesc. O societate care are un număr de TVA intracomunitar și care nu este înregistrată în scopuri de TVA va plăti 19% TVA pentru facturile de la furnizorii săi (servicii și / sau bunuri) provenind din UE.

Actualizare: 2018