fiscalitate societati comerciale

Regimul fiscal al microintreprinderilor

Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, impozitul de 3% dispare si odata cu el, notiunea de microintreprindere.

 

Regimul fiscal al microintreprinderilor

Ord. 24/26 iulie 2001

Regimul fiscal al microintreprinderilor este un regim propriu in care impozitul nu este calculat in functie de profit si in functie de cifra de afaceri.

Conditiile de aplicare

Regimul fiscal al microintreprinderilor este un regim fiscal special. El vizeaza toate societatile care la 31 decembrie indeplinesc urmatoarele conditii :

a) sa aiba o activitate de productie, de comert, sau de prestari servicii, cu exceptia bancilor, societatilor de asigurari si de investitii si a societatilor a caror activitate este exclusiv indreptata catre comertul exterior (incluzand taxarea de servicii)

b) sa aiba mai putin de 10 angajati ;

c) sa genereze o cifra de afaceri mai mica de 100.000 EUR ;

d) sa fie private

Daca in cursul unui exercitiu societatea depaseste una din limitele fixate pentru aplicarea regimului microintreprinderilor, aceasta redevine impozabila in conditiile normale ale exercitiului urmator.

Calculul si plata impozitului

Microintreprinderile nu platesc impozitul pe profit. In schimb, ele platesc un impozit egal cu 1,5% din cifra de afaceri.  

Impozitul se plateste trimestrial, cel mai tarziu pe data de 25 ale lunii de dupa trimestrul considerat.

Reducerile la impozit

  • Societatile care procedeaza la angajari prin crearea de locuri de munca beneficiaza de o reducere a impozitului de 20% daca numarul de angajari a crescut efectiv cu 10% fata de anul precedent. Aceasta reducere este aprobata de indata ce noile angajari sunt facute.
  • Microintreprinderile beneficiare care recurg la investitii in active corporale sau necorporale amortizabile pot beneficia de o reducere a impozitului egala cu suma investitiilor, fara ca aceasta sa nu poata depasi impozitul datorat (imposibilitatea de a obtine un credit de impozite).

Regimul fiscal al produselor de export (bunuri si servicii)

Societatile romanesti care realizeaza operatiuni de export de bunuri si servicii beneficiaza de un impozit pe profit privilegiat de 6% in 2002, ajuns la 12,5% in 2003.

Pentru a putea beneficia de acest impozit, societatile romane trebuie sa poata dovedi ca acel client al lor este rezident intr-o alta tara.

Societatile romanesti care realizeaza in acelasi timp si operatiuni interne dar si internationale vor trebui sa-si separe rezultatul fiscal in asa fel incat rezultatul fiscal al activitatilor domestice sa fie impozitat cu procentul normal de 25%, in timp ce rezultatul fiscal al activitatilor legate de export sa fie impozitat cu 6% (respectiv 12,5% in 2003).

Retinerea impozitului pe distribuirea dividendelor

Societatile romane care distribuie dividende platesc o retinere la sursa de 10% atunci cand beneficiarul dividendelor este o alta societate.

Suma acestei retineri este invariabila daca dividendele sunt varsate :

  • Unei societati romane,
  • Une societati rezidende intr-un stat al Uniunii Europene (cu exceptia unor prevederi favorabile ale conventiei fiscale),
  • O societate a unui stat din afara Uniunii.

Valoarea retinerii impozitului pentru dividendele varsate persoanelor fizice este de 5%.