Impozitul microsocietăților
Companiile care au avut un venit anual mai mic de 500.000 euro (echivalentul a 2.500.000 lei) au posibilitatea de a opta pentru regimul fiscal pentru impozitul microsocietăților în vigoare și în locul impozitului pe profit (1).
Condiții de eligibilitate
Societatea poate opta pentru regimul micro-societății cu condiția ca:
- 1. realizează o cifră de afaceri mai mică de 500.000 EUR
- 2. are cel puțin un angajat cu normă întreagă (sau angajați cu normă parțială pentru cel puțin echivalent normă întreagă)
- 3. realizeaza mai putin de 20% din cifra de afaceri in domeniile consultanta si management.
- 4. Nu mai mult de 25% din societate este detinuta de un asociat care detine si mai mult de 2 societati supuse regimului microintreprinderii.
Impozitul pe venit pentru întreprinderile mici: impozitul micro-societăților
Companiile care au ales acest regim vor trebui să declare și să plătească, în fiecare trimestru, un impozit egal cu 1% din venitul lor (și nu din profit).
Posibilitatea de a prefera sistemul de impozit pe profit
Companiile au însă posibilitatea de a prefera regimul impozitului pe profit, la cota de 16% din profit (și nu din venit).
Este regimul microîntreprinderilor mai atractiv din punct de vedere fiscal decât regimul impozitului pe profit?
Asta depinde de fapt de situația și de profitabilitatea companiei: o companie neprofitabilă este favorizată atunci când este supusă impozitului pe profit, în timp ce o companie foarte profitabilă este favorizată atunci când este supusă impozitului pe venitul micro-societăților.
Să presupunem că:
CA este cifra de afaceri a companiei
A este rata de rentabilitate a companiei
Întrucât cota de impozitare pe profit este de 16% (din profit), în timp ce cota de impozitare pentru microîntreprinderi este de 1% (din venit), compania care plătește impozitul pe microîntreprinderi va fi favorizată dacă CA x 1% < CA x R * 16%.
Prin simplificarea acestei ecuații, se dă 1 < R x 16 și, prin urmare, R > 1/16 sau R > 6,25%.
Aceasta înseamnă că companiile cu o rentabilitate mai mare de 6,25% sunt favorizate de sistemul fiscal al micro-societăților.
(1) pragul a fost de 1.000.000 EUR până la 31.12.2022