dreptul societăților comerciale

ÎNFIINȚAREA UNEI SOCIETĂȚI ÎN ROMÂNIA: PAȘII CHEIE

ÎNFIINȚAREA UNEI SOCIETĂȚI ÎN ROMÂNIA: PAȘII CHEIE

Cea mai comună formă de societate din România este Societate cu răspundere limitată (SRL). Principalele caracteristici ale SRL-ului românesc sunt:

1. Numărul de asociați nu poate fi mai mare de 50; 2. Asociații pot fi români sau străini; 3. Este posibil să creați un SRL românesc cu un asociat unic; 4. Capitalul social minim este de 200 RON (adică aproximativ 45 de euro); 5. Cesiunea de părți sociale este gratuită între asociați, dar necesită acordul a trei sferturi din asociați atunci când se transferă către terți; 6. Numirea unui auditor este obligatorie numai dacă numărul de asociați este mai mare de 15.

Faza de înființarea a societății românești

Procesul de înființare a unei societăți românești sub formă de SRL trebuie să urmeze următoarea cronologie:

• Pregătirea și redactarea actului constitutiv; • Traducerea și autentificarea documentelor furnizate dacă asociații sau administratorul sunt străini; • Obținerea dovezii de domiciliu pentru sediul social; • Depunerea capitalului social la o bancă; • Înscrierea la Registrul comerțului și obținerea codului unic de înregistrare (CUI) de la registrul comerțului (esențial pentru angajarea răspunderii juridice a societății) • Deschiderea contului bancar al societății (este un cont separat de contul de depozit de capital ).

Procesul de înființare a unei societăți românești variază astfel între 2 și 5 săptămâni, în funcție de cum sunt asociații români sau străini.

Înregistrarea societății în scopuri de TVA

După înființarea societății, urmează un demers specific la Administrația Fiscală din România, astfel încât societatea să fie supusă plății TVA-ului.

Anumite criterii trebuie îndeplinite, în special la nivelul biroului în care își desfășoară activitatea societatea și se va efectua un control în acest sens al administrației la sediul social al societății.

Înregistrarea în registrul operatorilor intracomunitari

Societățile românești (indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA în România) care intenționează să desfășoare operațiuni intracomunitare (achiziții / livrări / servicii intracomunitare) trebuie să solicite înregistrarea lor în Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) pentru a obține un număr de TVA intracomunitar, înainte de efectuarea tranzacțiilor în cauză.

Pentru a întocmi dosarul de înregistrare în ROI, trebuie parcurși mai mulți pași, implicând în special obținerea cazierului judiciar pentru toți asociații și administratorii societății. Durata procesului de înregistrare în ROI este în principiu de 2 până la 4 săptămâni.

Domicilierea sediului social

După cum tocmai am văzut, înregistrarea unei societăți la Registrul Comerțului este posibilă numai dacă această societate are un sediu social.

Găzduirea sediului social nu este un serviciu curent în România, dar unele centre de afaceri oferă acest serviciu, iar LPG România are parteneriate și în acest domeniu.

Impozitare

Impozit societate:

Impozitarea societăților va lua:

- fie sub forma unui impozit pe cifra de afaceri: 1% din cifra de afaceri și venit dacă cifra de afaceri este mai mică de 1.000.000 EURO și are cel puțin un salariat sau 3% dacă societatea are o cifră de afaceri mai mică de 1.000.000 EURO, dar nu are nici un salariat;

- fie sub forma unui impozit pe profit: 16% din profit atunci când cifra de afaceri este mai mare de 1.000.000 EURO sau dacă societatea optează pentru acest sistem și dispune de un capital de mai mult de 10.000 EURO și angajează cel puțin doi salariați.

TVA

Cota TVA actuală este de 19%.