dreptul societăților comerciale

Registrul beneficiarilor efectivi

REGISTRUL BENEFICIARILOR efectivi

La fel ca alte țări europene, România a înființat un Registru al beneficiarilor efectivi (se poate vorbi și de „Registrul beneficiarilor reali” sau de „Registrul beneficiarilor economici”) pentru a respecta cerințele Directivei privind lupta împotriva spălării banilor.

REGISTRUL BENEFICIARILOR EFECTIVI

A fost creat un registru al beneficiarilor efectivi și toate societățile existente sau nou create vor trebui să transmită, printr-o declarație, identitatea beneficiarilor efectivi ai societății.

Această declarație trebuie făcută inițial în următoarele termene:

  • Pentru societățile nou înființate: la momentul înregistrării lor la Registrul comerțului. Înregistrarea la Registrul comerțului devine, prin urmare, un pas în procesul de înființarea al societății.
  • Pentru societățile existente, înainte de 21 iulie 2020.

După finalizarea declarației inițiale, managerii vor trebui să facă o nouă declarație:

  • În termen de 15 zile de la orice operațiune sau tranzacție care ar putea schimba identitatea beneficiarilor efectivi.
  • În termen de 15 zile de la depunerea bilanțului anual, chiar și în absența oricărei modificări în componența beneficiarilor economici, adică nu mai târziu de 14 iunie a fiecărui an.

Managerii (administratorii, directorii etc.) ai societăților în cauză sunt obligați să facă aceste declarații la registrul beneficiarilor efectivi și, în cazul în care aceștia omit să o facă, acești manageri ar putea fi sancționați cu amenzi variind de la 5.000 RON (aproximativ 1.000 EURO) la 10.000 RON (aproximativ 2.000 EURO). În plus, societatea în culpă ar putea fi lichidată.

BENEFICIARII EFECTIVI

Proprietarii efectivi (sau beneficiarii reali) care urmează să fie declarați în registrul beneficiarilor efectivi sunt toate persoanele fizice care dețin sau controlează, direct sau indirect (adică în nume propriu sau prin structuri interpuse), mai mult de 25% din capitalul societății considerate.

În cazurile în care nu este posibil să se identifice beneficiarii reali (de exemplu, deoarece structura acționariatului este dispersată și nimeni nu deține sau controlează mai mult de 25%), persoanele fizice care trebuie înscrise în registru sunt cele care asigură conducerea societății (administrator, manager).